Hästskit och harmoni

Transsylvanien, Rumänien: 

I Transsylvanien är vägarna fulla av hästskit. Det kan få cykelväskorna att lukta lite sämre, om man navigerar illa mellan högarna, men det är pittoreskt. Det ger cyklingen ett slags lantligt lugn som inte infinner sig genom Budapest. Redan i Baltikum dök hästkärrorna upp på vägen, men här rullar de tätare. Det är ungefär jämnt föredelat mellan hästar och gamla skramliga, lokalt producerade Dacia på vägarna.

När vi trampar ut ur Arad, på väg mot bergen, kommer Rumänien, eller åtminstone Transsylvanien, emot oss. Ett annat Europa. Med slitna hus, grusvägar och uppbrutna trottoarer. Höns, hundar, kalkoner, grisar och männsikor till synes utan brådska. I Siria köper vi bröd, ost, korv, och kaffe för tre kronor, i baren bredvid speceriaffären. Lördagsmänniskor vid borden visar oss var vi kan sitta och gör ingen märkvärdighet av att vi är där.

Vi smyger i halvcirklar runt bergen innan vi börjar ta oss upp över mjuka kullar och ner i nya dalar. Vi hoppas på boende i Varfurile, men det finns inget, så vi får ta oss över ytterligare ett krön och hinner fram till Halmagiu, som har ett slags motell vid vägkanten, just innan mörkret kommer. Rum med två sängar, en liten restaurang med fläskkotletter och den stora rotweilern Daisy som vaktar våra cyklar under natten; mer behövs inte efter en bra dag i sadeln.

Nästa dag följer vi Crisul Alb uppströms en liten bit förbi den elektricitetslösa staden Brad. Sedan viker vi av mot nordöst och bergen sluter sig omkring oss. Vi åker hiss på låga växlar i fyrahundra höjdmeter efter Mihaileni, i slingrande serpentiner upp till Ciuruleasa, där honungste och kexchoklad väntar på ett cafe som hänger ut över kanten och tittar tillbaka ner i dalen vi kommit från.

En man som tycker om cyklister ger oss en påse plommon.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: