Myller

Kirklareli, Turkiet: 

På toppen av bergen, sexhundrafemtio meter över havet, passerar jag gränsen till Turkiet. Med en ny stämpel i passet och ännu en östeuropeisk fläskkotlett i magen rullar jag in i det elfte och sista landet på resan.

Bara ungefär fem procent av Turkiet ligger i Europa, på västsidan Bosporen. Resten tillhör Asien. Men redan nu känner jag en förändring. Landskapet blir annorlunda. Det är torrare, lite bilbliskt, med herdar som vallar får och getter på brända avbetade sluttningar. Och i byarna jag rullar igenom springer vinkande ungar och ropar sina oförklarligt entusiastiska ”hello!”. Jag känner igen det, men det dröjde sexhundra mil den här gången. Jag tänker: Det här är inte Europa. Så gör vi inte där.

Kirklareli myllrar. Så som Asien myllrar. Eller Afrika eller Sydamerika. Gatorna lever sitt eget liv och svänger åt det håll de har lust till. Husen verkar byggda utan en tanke på någon gemensam byggnorm. Eller med en tanke på att till varje pris bryta mot den. Trottoarerna är en marknadsplats som luktar, lever och låter. Varor säljs styckevis utanför anspråkslösa butiker på anspråkslösa stånd. Majskolvar, lokkum, vattenpipor. Det är rörelse, aktivitet och myller. Det är liv. Ett liv som inte tar slut klockan artonnollnoll och blir instängt bakom bruna trädörrar i radhus eller hyreskaserner, eller förvisat till därför av myndigheterna anvisade och tillståndsgivna platser, som restauranger eller barer. Det levs. Det levs hela tiden spontant på torg, i parker och på bakgårdar. Det levs för att livet behöver levas.

Det är kanske det vi fått det till?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: